Za zdravstvene djelatnike

Dizajn studije

Cilj ispitivanja bio je ocijeniti učinkovitost Nutrico Diet® programa 7 i 14 dana u smanjenju prekomjerne tjelesne težine uključujući gubitak tjelesne mase i promjene u tjelesnim mjerama. Također je ocjenjen yo-yo efekt (ispitanici su praćeni tjedan dana nakon završetka prve faze od 7 ili 14 dana) i zadovoljstvo Nutrico Diet® programom uključujući okus proizvoda, jednostavnost pripreme obroka, osjećaj gladi i ocjenu uspješnosti tretmana.

Studija je započela sa 46 ispitanika s prekomjernom tjelesnom težinom, od čega 67% pretilih (BMI>30).

Rezultati

Tijekom Nutrico Diet® programa od 14 dana, uključujući razdoblje održavanja težine, ispitanici su izgubili do 10 kg, prosječno 4.7 kg (p<0.01).

Tijekom Nutrico Diet® 7 programa od 7 dana, uključujući razdoblje održavanja težine, ispitanici su izgubili do 6.1 kg, prosječno 3.8 kg (p<0.01).

Niti u jednoj grupi nije zabilježen yo-yo efekt, ispitanici tijekom perioda održavanja u kojem su jedan obrok dnevno zamjenili Nutrico Diet® proizvodom nisu dobivali na težini, naprotiv došlo je do dodatnog smanjenja tjelesne težine.

Ispitanici s višom indeksom tjelesne mase (BMI>30) izgubili su više kilograma u odnosu na ispitanike s nižim indeksom tjelesne mase (BMI<30), ali u obje grupe došlo je do značajnog smanjenja težine.

Program je bio podjednako učinkovit kod muškaraca i žena.

Tijekom ispitivanja u obje grupe došlo je do značajnog smanjenja tjelesnih mjera (opseg struka, bokova, bedra i nadlaktice).

Ovakvo smanjenje tjelesnih mjera odgovara jednom do dva konfekcijska broja manje.

Prema ocjeni ispitanika Nutrico Diet® program je uspješan u smanjenju tjelesne težine. Zadovoljstvo programom je bilo 98%.

Gotovo svi ispitanici ocjenili su da su Nutrico Diet® proizvodi dobrog okusa i jednostavne pripreme.

Osobito je važno što većina ispitanika tijekom programa nije osjećala glad, a osjećaj gladi se i smanjivao s trajanjem dijete.

Zaključak

Na temelju rezultata ove studije može se zaključiti da je Nutrico Diet® program vrlo učinkovit u redukciji prekomjerne tjelesne težine te da dovodi do prosječnog gubitka težine od gotovo 5 kilograma. Istodobno dolazi do smanjenja tjelesnih mjera koje odgovara jednom do dva konfekcijska broja manje.

Zabilježeno je visoko zadovoljstvo uspješnošću programa (98%), okusom Nutrico Diet® obroka (95%) i jednostavnošću pripreme obroka (98%). Većina ispitanika tijekom ispitivanja nije osjećala glad što je svakako prodnijelo dobroj suradljivosti sudionika.

Istraživanja proteinskih dijeta

Poznato je da je pretilost posljedica neravnoteže energetskog unosa i potrošnje te da hipokalorijska prehrana vodi do gubitka tjelesne mase. No osim manjeg ukupnog zbroja kalorija potrebno je obratiti pažnju i na sastav obroka, odnosno udio proteina, masti i ugljikohidrata. Preporučeni dnevni unos proteina je 0.8 g/kg1, a sve više ispitivanja pokazuju da pokrivanje barem 25% energetskih potreba proteinima potiče mršavljenje. Tri su potencijalna razloga zbog čega se to događa.

Termogeneza - proteini troše više energije

Termički efekt hrane je energija potrebna za probavu i apsorpciju unesenih nutrijenata.

U praksi, prehrana s visokim udjelom proteina može imati do 22% veći termički efekt od dijete siromašne proteinima3. Sveučilište Tuft iz Bostona došlo je do podatka da prehrana od prosječno 8374 kJ i 30% proteina dovodi do dodatne potrošnje od 96 kJ na dan u odnosu na prehranu s 15% proteina4. Iako se ovaj iznos na prvi pogled čini nizak, tijekom godine dana doveo bi do gubitka tjelesne mase od gotovo 2 kg samo na temelju termogeneze. Smatra se da je glavni razlog veće „energetske cijene“ proteina činjenica da ljudski organizam ne može pohraniti zalihe proteina već ih mora odmah procesirati5.

The thermal effect of nutrients

Tipični termički efekt proteina i ugljikohidrata2

Sitost – proteini suzbijaju glad

Više studija obradile su učinak proteina na sitost. Provedene su tako da su ispitanici unosili obroke s različitim omjerom ugljikohidrata, masti i proteina, a zatim se tijekom nekoliko sati mjerio osjećaj sitosti. U većini ispitivanja unos hrane bogate proteinima (33-60% energetskog unosa) bio je statistički značajno pozitivno koreliran s većim osjećajem sitosti do 24 sata nakon obroka3. Nije sasvim jasno zbog čega proteini imaju ovakav učinak. Jedna od teorija tvrdi da je centar za sitost u mozgu osjetljiv na razinu aminokiselina (gradivnih elemenata proteina), a kada ona dosegne određenu točku, osjećaj gladi se „isključuje“6, što ima smisla kada se uzme u obzir važnost proteina za rast organizma i održavanje vitalnih funkcija.

Manji unos energije – zbog proteina se manje jede

Ako znamo da proteini povećavaju osjećaj sitosti, sljedeći logičan korak je ispitati dovode li do manjeg unosa energije. Više studija dalo je pozitivne rezultate, a ispitivanje iz 2000. pokazalo je da nakon visokoproteinskog obroka osobe u sljedećem jelu unose gotovo 200 kJ manje7.

Energy intake in the next meal (p<0.05)

Kakve rezultate daju proteini?

Studije u trajanju od nekoliko tjedana do godinu dana redovito pokazuju bolji učinak visokoproteinskih dijeta za mršavljenje u odnosu na one s nižim unosom proteina. Zanimljivo je da proteinski režimi prehrane pokazuju osobito dobre rezultate u kraćem vremenskom periodu od 2 do 4 tjedna.

Weight loss after 2 weeks (p<0.05)

Studija na 21 pretiloj ženi. Niskokalorijska prehrana s udjelom proteina 49% naspram 21%8

Weight loss after 4 weeks (p<0.05)

Studija na 13 pretilih muškaraca. Niskokalorijska prehrana s udjelom proteina 45% naspram 12%9

Weight loss after 6 months  (p<0.05)

Studija na 60 pretilih muškaraca. Prehrana s nižim udjelom masnoća, udio proteina 25% naspram 12%10

Kako osigurati proteine?

Iako je osobama koje žele smanjiti tjelesnu težinu dostupan veliki izbor hrane s visokim udjelom proteina, treba uzeti u obzir da neke vrste namirnica bogatih proteinima također imaju visok sadržaj masti. S obzirom da osobe s prekomjernom tjelesnom težinom uglavnom imaju loše prehrambene navike za očekivati je da često neće posegnuti za prikladnim izvorom proteina (bijelo meso, nemasna riba, mliječni proizvodi s niskim sadržajem masnoća). Zamjenski obroci s poznatom energetskom vrijednošću korisno su sredstvo, osobito za osobe koje imaju problema s kontrolom veličine serviranja te za one s nedovoljnim znanjem o sastavu namirnica11. Studije pokazuju da uz jednak kalorijski unos osobe koje koriste zamjenske obroke postižu veći uspjeh u mršavljenju od onih na klasičnoj prehrani.

Zanimljivo je da su osobe koje su uzimale strukturirane zamjenske obroke rjeđe odustajale od programa što ukazuje da ovakve intervencije u prehranu olakšavaju pridržavanje redukcijskoj dijeti12. Prema preporuci udruge American Dietetic Association zamjena jednog obroka ili međuobroka strukturiranim zamjenskim obrocima je uspješna strategija za gubitak i održavanje tjelesne težine11.

Weight loss expressed as a percentage of initial values

Gubitak tjelesne mase izražen kao postotak početne vrijednosti12

  1. Smit E, Nieto FJ, Crespo CJ, Mitchell P: Estimates of animal and plant protein intakes in US adults, results from the Third National Health and Nutrition Examination Survey. J Am Diet Assoc. 99: 813–820, 1999.
  2. Westerterp KR, Wilson SAJ, Rolland V: Diet induced thermogenesis measured over 24 h in a respiration chamber: effect of diet composition. Int J Obes. 23: 287–292, 1999.
  3. Thomas L. Halton and Frank B. Hu: The Effects of High Protein Diets on Thermogenesis, Satiety and Weight Loss: A Critical Review. J Am Coll Nutr. (5): 373-85, 2004.
  4. Eisenstein J, Roberts SB, Dallal G, Saltzman E: High protein weight loss diets: are they safe and do they work? A review of the experimental and epidemiologic data. Nutr Rev. 60: 189–200, 2002.
  5. Mikkelsen PB, Toubro S, Astrug A: Effects of fat reduced diets on 24 h energy expenditure: comparisons between animal protein, vegetable protein and carbohydrate: Am J Clin Nut. 72: 1135-1141, 2000.
  6. Mellinkoff SM, Frankland M, Boyle D, Greipel M: Relationship between serum amino acid concentration and fluctuations in appetite. J App Physiol. 8: 535–588, 1956.
  7. Araya H, Hills J, Alvina M, Vera G: Short-term satiety in preschool children: a comparison between high protein meal and a high complex carbohydrate meal. Int J Food Sci Nutr. 51: 119–124, 2000.
  8. Worthington BS, Taylor LE: Balanced low calorie vs high protein, low carbohydrate reducing diets. J Am Diet Assoc. 64: 47–51, 1974.
  9. Baba NH, Sawaya S, Torbay N, Habbal Z, Azar S, Hashim SA: High protein vs high carbohydrate hypoenergetic diet for the treatment of obese hyperinsulinemic subjects. Int J Obes. 23: 1202–1206, 1999.
  10. Skov AR, Toubro S, Ronn B, Holm L, Astrup A: Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat reduced diet for the treatment of obesity. Int J Obes. 23: 528–536, 1999.
  11. Position of the American Dietetic Association: Weight management. Journal of the American Dietetic Association; 109 (2): 330-346, 2009.
  12. Adult weight management evidence-based nutrition practice guideline. American Dietetic Association Evidence Analysis Library Web site. http://www.adaevidencelibrary.com/topic.cfm?cat!2798

Milsing d.o.o. Vukomerička ulica 16, 10410 Velika Gorica • Phone: +385 1 6379 444 • Fax: +385 1 6216 333 • Email: milsing@milsing.com